Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1609.20170

430

Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupiłam na straganie słodkie śliwki węgierki i zastanawiałam się, co z nich przygotować. Wybór padł na drożdżówki, które posypałam kruszonką z brązowego cukru i migdałów. Domownicy byli bardzo zadowoleni i zajadali drożdżówki z mlekiem;-).

 

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 60-70 g masła
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 340 g przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 50 g masła

+ 40 dag słodkich śliwek

Przygotowania rozpocznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej krótko 1/2 szklanki mleka (ma być letnie, nie gorące). Wlej mleko do miski, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi się spienić i urosnąć. W międzyczasie roztop masło, przestudź.

Przygotuj większą miskę, wsyp do niej pozostałą mąkę, dodaj jajko i żółtka, sól, trzy łyżki cukru, lekko podgrzane mleko oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, na koniec wlej roztopione masło i wyrabiaj jeszcze dwie minuty. Uformuj kulę, posyp ją odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, podsyp odrobiną mąki, będzie Ci łatwiej odrywać części ciasta i formować kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, po czym pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut. Przygotuj kruszonkę, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Rozbełtaj również jajko z mlekiem.

Po wyrośnięciu bułeczek, zrób w nich wgłębienie dnem szklanki, wyłóż śliwki i posmaruj jajkiem. Na koniec posyp obficie kruszonką.

Piecz drożdżówki przez 22-23 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: