Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2506.20170

545

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Lubicie domowe drożdżówki? Ja je uwielbiam:-) Z owocami, budyniem lub serem, koniecznie popijane mlekiem. Korzystając z sezonowych owoców, upiekłam drożdżówki z truskawkami. Zobaczcie również inne moje przepisy na bułeczki drożdżowe: bułki cynamonowe  czy też drożdżówki z serem.

Przepis na ok. 18 drożdżówek.

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka (na rozczyn)
  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 g masła
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 340 g przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru+jedna łyżeczka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek

Kruszonka:

  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 20 g masła

+dodatkowo 1 jajko oraz łyżka mleka, pędzelek

Jeżeli przygotowujesz drożdżówki ze świeżych drożdży, to najpierw zrób rozczyn. Podgrzej krótko 1/2 szklanki mleka (musi być letnie, nie gorące), dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi się spienić i urosnąć. W międzyczasie roztop masło, przestudź.

Przygotuj większą miskę, wsyp do niej pozostałą mąkę, dodaj jajko i żółtka, sól, trzy łyżki cukru, lekko podgrzane mleko oraz rozczyn lub suche drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, na koniec wlej roztopione masło i wyrabiaj jeszcze dwie minuty. Uformuj kulę, posyp ją odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 3 minuty, podsyp odrobiną mąki. Będzie Ci łatwiej odrywać części ciasta i formować kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, po czym pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotuj kruszonkę, a umyte truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Rozbełtaj również jajko z mlekiem.

Po wyrośnięciu bułeczek, zrób w nich wgłębienie dnem szklanki, wyłóż truskawki i posmaruj jajkiem. Na koniec posyp obficie kruszonką. Piecz drożdżówki przez 22 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: