Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2502.20170

440

Drożdżowe kieszonki z farszem mięsno-warzywnym

To danie z powodzeniem możecie przygotować na obiad, doskonale nada się również na kolację. Ciasto drożdżowe z farszem mięsno-warzywnym, a do tego dowolny sos i sałata. Jestem ciekawa Waszych opinii:-).

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • średnia pietruszka
  • cebula czosnkowa
  • ząbek czosnku
  • 10 dag pieczarek
  • olej
  • ½ czerwonej papryki
  • żółty ser do posypania
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, oregano

 

Ciasto: najpierw przygotuj rozczyn: dwie łyżki mąki połącz z mlekiem i drożdżami, odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę mąki oraz sól. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, złóż placki jak do pierogów i nakładaj do środka farsz, po czym sklejaj tylko boki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim obok siebie kieszonki z farszem. Na koniec posyp żółtym serem.

Piecz kieszonki przez 40 minut w 190C.

Farsz: pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę, pieczarki i czosnek posiekaj drobno. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie warzywa w kolejności: cebula i czosnek, pietruszka i papryka, pieczarki, podduś na oleju przez ok. 10 minut, po czym dodaj mięso. Dodaj wszystkie przyprawy. Smaż całość na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: