Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0811.20140

240

Domowy makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten pyszny makaron możecie przygotować sami. Wystarczą dobre chęci i jakieś pół godziny:-). Makaron połączyłam z bakłażanem, suszonymi pomidorami i świeżym oregano. Bardzo polecam;-).

 

Makaron:

  • 200g przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • przegotowana, ciepła woda
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • mały bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie. Jajka rozkłóć widelcem i dodaj do mąki. Wlej oliwę. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką. Dodawaj ciepłą wodę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkuj dość cienko i potnij na długie placki, każdy podsypując mąką. Posiekaj makaron a szerokość ok. 1 cm. Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.

Bakłażan pokrój w grubsze plastry, a później w paski. Przełóż do miski i zasyp sporą ilością soli, odłóż na 30 minut, żeby puścił sok. W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki. Pokrój też suszone pomidory. Osusz dobrze bakłażana i dodaj na rozgrzaną oliwę. Dodaj też czosnek i smaż ok. 20 minut. Na koniec dodaj suszone pomidory i przyprawy do smaku. Dodaj makaron i pozostaw na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podawaj ze świeżym oregano.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: