Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0403.20180

230

Domowe pappardelle ze szpinakiem i boczkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warto zarezerwować trochę czasu na zrobienie domowego makaronu. W dzisiejszej opcji z wędzonym boczkiem oraz szpinakiem. A całość ze świeżą rukolą, która nadaje wyrazisty i ciekawy smak potrawie.

  • 170 g przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • olej
  • 100 g szpinaku
  • 150 g parzonego boczku
  • 50 g parmezanu
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml śmietany
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie. Wbij jajko oraz dodaj żółtko i trochę oleju. Zagarniaj całość powoli mieszając z mąką. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkuj dość cienko lub przepuść ciasto przez maszynkę. Przetnij placek na pół i każdą część posyp mąką, aby makaron się nie skleił. Pokrój ciasto wzdłuż na szerokie pasy, a później na pappardelle, czyli makaron o szerokości centymetra. Ugotuj makaron w posolonej wodzie, ale do uzyskania stopnia al dente. Do ugotowanego makaronu dodaj odrobinę oliwy i startego na drobnych oczkach parmezanu, wymieszaj.

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go na patelni. Przełóż na talerz. Na wytopiony tłuszcz wrzuć szpinak, trzymaj go na małym ogniu przez 10 minut, często mieszaj. Na koniec dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.

Na talerzu układaj kolejno rukolę, makaron, na to szpinak oraz boczek. Całość posyp parmezanem.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: