Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1111.20160

420

Domowe drożdżówki z serem

Pamiętacie drożdżówki z dzieciństwa?:-). Ja pamiętam, że u nas najczęściej mama lub babcia piekły drożdżówki albo z serem, albo z owocami i kruszonką. Ja uwielbiam te z serem, rozpływają się po prostu w ustach. Najlepiej smakują, gdy popija je się mlekiem:-).

Ciasto:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 40 g masła
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 250 g sera białego
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo rozbełtane jajko do posmarowania bułek oraz pędzelek

Rozpuść masło i przestudź. Do dużej miski wrzuć mąkę, dodaj drożdże (w przypadku świeżych drożdży rozpuść je w odrobinie ciepłego mleka), cukier, sól i jajko. Wlej przestudzone masło, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Zajmie to ok. półtorej godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj farsz. Połącz wszystkie składniki i dobrze je utrzyj łyżką.

Gdy ciasto już wyrosło, lekko je wyrób, po czym odrywaj po małym kawałku i formuj okrągłe bułeczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach, z tych składników wyjdzie 9-10 drożdżówek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie dnem małej szklanki zrób szybko wgłębienie w bułkach, prawie do samego dna, nałóż serowy farsz. Posmaruj wszystkie bułeczki rozbełtanym jajkiem, ale nie po serze. Piecz przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przestudż na kratce

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: