Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2006.20140

430

Domowa pizza jak…włoska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupiona w sklepie pizza nie równa się z tą zrobioną własnoręcznie. Wczorajsza, na grubym cieście, rozeszła się w…ekspresowym tempie:-). Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy trochę drożdży, wody i spora ilość mąki. Odstawione na jakiś czas ciasto musi podwoić swoją objętość. Później wystarczy tylko "ozdobić" ją ulubionymi dodatkami i gotowe:-). Pyszna, chrupiąca, kolorowa. Może się przekonacie?:-)

 

Ciasto:

  • 320 ml ciepłej wody
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 550 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:

  • 10 dag pieczarek
  • 20 dag dowolnej szynki
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g papryki świeżej lub konserwowej
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 łyżka ususzonego oregano

Sos pomidorowy:

  • ½ puszki pomidorów
  • 3 dojrzałe, mięsiste pomidory, bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ususzone oregano

Ciasto: przygotuj dużą miskę, wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Dolej oliwę. Dodaj również sól i partiami mąkę. Cały czas mieszaj widelcem lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Na koniec ręcznie wyrób gładkie i sprężyste ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odłóż do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Sos pomidorowy: sos warto zrobić sobie dzień wcześniej i schować do lodówki. Do garnka lub rondelka wlej oliwę. Posiekaj cebulę, a czosnek pokrój w cienkie plastry. Dodaj do garnka, krótko podsmaż. Dolej pomidory w puszce oraz świeże pomidory. Trzymaj na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Sos musi zgęstnieć. Na koniec dodaj przyprawy, a także łyżeczkę ususzonego oregano i koncentrat pomidorowy. Zmiksuj całość, aby powstał bardziej gładki sos.

Pizza: przygotowałam pizzę na blaszce, która jest stałym elementem większości domowych piekarników. Moja pizza ma wymiary 30x30. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, posmaruj dodatkową porcją oliwy. Pizza będzie bardziej chrupiąca. Później dodaj sos pomidorowy-kilka łyżek, posyp odatkową porcją oregano. Pieczarki i mozzarellę pokrój w plastry, cebulę w cienkie piórka. Szynkę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Dodatki układaj na cieście w kolejności: cebula, mozzarella, szynka, pieczarki i papryka. Jak masz ochotę, to dodaj dodatkowo pieprz. Ja zawsze robię bardziej doprawiony sos pomidorowy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 15-18 minut. Po upieczeniu posyp pizzę startym serem i pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku. Ser od razu się rozpuści. Podawaj pizzę gorącą z dowolnymi dodatkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: