Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0606.20150

215

Deser z truskawkami i amarantusem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMARANTUS - jadna z najstarszych roślin uprawnych na świecie powraca do łask w XXI wieku. Roślina ta jest uprawiana w wielu zakątkach świata, m.in.: w Ameryce Południowej i Północnej, w Afryce i w Azji. W Polsce amarantus najcześciej występuje na Lubelszczyźnie. Amarantus to m.in.: doskonałe źródło przyswajalnego białka oraz dużej ilości żelaza i witamin. Przygotowałam dzisiaj deser, który chyba najbardziej będzie smakował dzieciom, a rodzice będą mieli pewność, że dostarczając swoim pociechom zdrowy, lekki deser, bogaty w cenne pierwiastki i witaminy. Zboże połączyłam ze świeżymi truskawkami oraz jogurtem naturalnym.

  • 80 dag truskawek
  • 300 g greckiego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg uznania)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 50 g amarantusa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku

Pozbawione szypułek i umyte truskawki przekrój na pół. Przełóż do garnka, dosyp zwykły cukier i podsmaż je na średnim ogniu, często mieszając. Truskawki nie mogą się całkowicie rozwalić. Odlej zebrany sok, a truskawki pozostaw do ostygnięcia. Jogurt przełóż do miski, dodaj cukier puder, startą skórkę z cytryny oraz łyżkę soku z tego owocu. Wszystki dobrze wymieszaj.

Układaj w pucharkach warstwami: na dole trochę jogurtu, później amarantus, na to truskawki. Amarantus będzie świetnie nasączony truskawkami:-). Na koniec dodaj kolejną warstwę jogurtu. Wsadź do lodówki na dwie godziny.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: