Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1106.20160

1040

Deser jogurtowy na zimno

Dawno nie jadłam nic bardziej kremowego…Deser dosłownie rozpływa się w ustach. Dół wykonany jest z maślanych ciastek, na to położona jest warstwa aksamitnego jogurtu z białą czekoladą oraz galaretka z truskawkami. Poczęstujcie deserem gości, a możecie być pewni, że będą wracać częściej;-).

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek maślanych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa:

  • 6 jogurtów greckich po 220 g
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 pełne łyżki miodu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego

Wierzch:

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawek
  • 300 g truskawek

+ gaza oraz naczynie do deseru (prostokątne: 17*23 lub okrągłe, maks. średnica 20cm)

Przygotowania do zrobienia deseru trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Wyściel durszlak gazą, wylej na nią jogurty. Durszlak oprzyj na garnku. Jogurty muszą się odsączać z wody przez dobę w lodówce. Możesz je pomieszać ze dwa, trzy razy. Wody będzie naprawdę sporo.

Nazajutrz zacznij przygotowania od spodu. Pokrusz ciastka lub krótko zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do ciastek. To samo zrób z jogurtem. Wymieszaj całość dokładnie. Przełóż masę do foremki lub naczynia, wyrównaj, lekko ugnieć i wstaw do lodówki.

Rozpuść garaletkę w 1/2 l wody, a żelatynę w 1/3 szkl. wody. Odstaw do wystygnięcia.

W garnku rozpuść czekoladę, dodaj rum, miód i wanilię. Mieszaj cały czas do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź.

Wyłóż odsączony jogurt do miski. Dodaj do niego przestudzoną masę. Do garnka po masie dodaj 1/4 szkl. wody oraz żelatynę. Podgrzej, aby całość się dobrze rozpuściła, ale nie zagotowała. Przestudź przez dwie minuty, po czym dodaj do masy jogurtowej. Wymieszaj wszystko. Wyłóż na spód, wyrównaj bardzo dokładnie. Truskawki przekrój na pół i ułóż na masie. Na to wylej garaletkę, ale musi ona najpierw nieco stężeć.

Deser wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego:-)

* Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: