Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2907.20150

440

Czereśnie w porzeczkowym syropie z miodem i goździkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W kategorii przetwory umieszczam dzisiaj przepis na czereśnie w syropie z czerwonej porzeczki. Mieszałam wczoraj w kotle i mieszałam i tak oto powstał ten pyszny syrop, do którego dodałam również miód, cynamon oraz goździki. Żebyście mogli tylko poczuć ten zapach w kuchni... Co ja zresztą wypisuję, możecie, jeśli tylko zabierzecie się do realizacji przepisu;-). Otworzenie takie słoiczka zimą w mroźny wieczór: BEZCENNE;-).

  • 1 kg czereśni
  • 1/2 kg czerwonej porzeczki
  • 5 łyżek miodu (użyłam lipowego)
  • 1 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kilka ziarenek goździków

Wypestkuj wymyte czereśnie, odstaw. Do garnka (nieco większego, bo w nim będziesz wszystko mieszać) wlej 4 łyżki wody, dodaj cukier, cynamon oraz utarte w moździerzu goździki. Mieszaj często syrop aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Umyte porzeczki przetrzyj przez sito. Dodaj uzyskany sok do garnka, mieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj czereśnie. Całość pogotuj ok. 3 minut.

Przygotuj wymyte i wyparzone słoiki. Porozlewaj zawartość garnka do słoików, po czym pasteryzuj słoiki ok. 20 minut. Ja preferują metodę pasteryzacji "na mokro", czyli: włóż do garnka jakiś stary ręczniczek, albo kawałek niepotrzebnego materiału. Ułóż na materiale słoiki, wlej tyle wody, aby je przykryła i zacznij gotować. Od zagotowania wody: 15-20 minut całkowicie wystarczy, aby zapasteryzować słoiki.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: