Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2907.20180

440

Czekowiśnia

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na czekowiśnię. Niby proste połączenie wiśni, cukru i czekolady, ale jakże pyszny efekt końcowy:-). Czekowiśnia świetnie nadaje się do naleśników, jako dodatek do lodów, ciast, a wersja bardziej gęsta np. na chleb.

  • 2 kg wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g gorzkiej czekolady

+4 słoiki o poj.200 ml

 

Wydrylowane wiśnie wsyp do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, zacznij smażyć. Na początku trzymaj garnek na średnim ogniu: wiśnie muszą puścić sok, który w trakcie gotowania trochę odparuje. Ja zrobiłam bardziej rzadką wersję, ale wg uznania możesz poczekać, aż sok odparuje prawie całkowicie lub trochę go pozostawić. Pod koniec dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj, aby czekolada dobrze się rozpuściła.

Przygotuj słoiki, wyparz je, po czym włóż czekowiśnię. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut w piekarniku w temp. 100-120 st. C.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: