Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2012.20150

515

Czekoladowe mini serniczki

 

Mini serniczki czekoladowe świetnie wkomponują się w świąteczny stół:-). Puszyste, delikatne, z dodatkiem rumu oraz wiśni. Dla wielu z Was ważne będzie również to, że serniczki są bezglutenowe:-).

Przepis na 10 serniczków, w papilotkach.

Serniczki:

  • 200 g ricotty
  • 500 g twarogu śmietankowego                                                  
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka rumu
  • 1 opakowanie budyniu czkoladowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wydrylowanych wiśni z zalewy (dobrze odcedzonych)+kilka do ozdoby

Czekolada:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka masła

Włóż do miski twaróg i ricottę, dodaj budyń (w proszku), kakao, cukier puder i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj również jajko i miksuj dalej do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaj rum oraz wiśnie, wymieszaj wszystko łyżką.

Przygotuj blaszkę do muffinek oraz papilotki. Nakładaj łyżką ciasto prawie do końca papilotek i piecz w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut. Wystudź.

Zagotuj wszystkie składniki na czekoladę i gotuj ją na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudź.

Polej łyżką czekolady każdy z serniczków, a na to połóż wiśnię i gotowe:-). Serniczki koniecznie trzymaj w lodówce, wtedy znacznie lepiej smakują i mają lepszą konsystencję:-).

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: