
515
Czekoladowe mini serniczki
Mini serniczki czekoladowe świetnie wkomponują się w świąteczny stół:-). Puszyste, delikatne, z dodatkiem rumu oraz wiśni. Dla wielu z Was ważne będzie również to, że serniczki są bezglutenowe:-).
Przepis na 10 serniczków, w papilotkach.
Serniczki:
- 200 g ricotty
- 500 g twarogu śmietankowego
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka rumu
- 1 opakowanie budyniu czkoladowego
- 1 jajko
- 4 łyżki wydrylowanych wiśni z zalewy (dobrze odcedzonych)+kilka do ozdoby
Czekolada:
- 4 łyżki mleka
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka masła
Włóż do miski twaróg i ricottę, dodaj budyń (w proszku), kakao, cukier puder i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj również jajko i miksuj dalej do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaj rum oraz wiśnie, wymieszaj wszystko łyżką.
Przygotuj blaszkę do muffinek oraz papilotki. Nakładaj łyżką ciasto prawie do końca papilotek i piecz w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut. Wystudź.
Zagotuj wszystkie składniki na czekoladę i gotuj ją na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudź.
Polej łyżką czekolady każdy z serniczków, a na to połóż wiśnię i gotowe:-). Serniczki koniecznie trzymaj w lodówce, wtedy znacznie lepiej smakują i mają lepszą konsystencję:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć