Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0605.20140

560

Czekoladki z kokosowym nadzieniem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takie czekoladki robiłam po raz pierwszy:-). To bardzo łatwe zadanie, tylko trzeba się trochę pobawić z wypełnianiem formy silikonowej czekoladą. Bardzo łatwo też wyciąga się je z foremki. Trzeba uważać, żeby nie tworzyły się bąbelki w czekoladzie, bo później to widać. Zrobiłam kokosowe nadzienie, ale to tylko kwestia Waszego gustu i smaku, czym chcecie wypełnić czekoladki:-). Wierzcie mi, będziecie mieć problem, aby zrobić ten deser...bo ciągle podjada się czekoladę! Przynajmniej ja nie mogłam się powstrzymać;-).

 

Ok. 15-18 czekoladek.

 

Czekoladki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • + silikonowa foremka do czekoladek oraz pędzelek do czekolady

 

Nadzienie:

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Polecam temperować czekoladę, aby czekoladki były lśniące. Na czym to polega?

Załączam link do filmu, który warto obejrzeć:  http://www.youtube.com/watch?v=znoAM2HoBVA. Któż lepiej to wytłumaczy, jak nie maestro czekolady?:-) Ja wybrałam drugą opcję, czyli mniej brudzącą i wymagającą.

 

Przygotuj miskę i garnek. Do garnka nalej trochę wody i połóż na nim miskę. Przygotuj dwie tabliczki czekolady, ¾ z nich roztop w kąpieli wodnej na małym ogniu. Pozostałą część zetrzyj na tarce. Nie mam termometru, więc robiłam to na wyczucie i sprawdzałam czekoladę palcem. Gdy tylko zauważysz, że czekolada się rozpuściła, ściągnij miskę. Dodaj startą czekoladę, mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odczekaj trochę, aby czekolada bardziej zgęstniała. Dzięki temu nie będzie spływać  po ściankach foremki. Najpierw nałóż sobie łyżeczką odrobinę czekolady do foremki, po czym rozsmaruj ją pędzelkiem. Wsadź foremkę do lodówki. Wystarczy na 10 minut.

Teraz przygotuj nadzienie. W mniejszym garnku podgrzej śmietanę, dodaj białą czekoladę, odstaw i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj cukier puder oraz wiórki. Odczekaj, aż wiórki napęcznieją. Przestudź, po czym włóż do lodówki na pół godziny.

Po upływie tego czasu możesz już nadziewać czekoladki, najlepiej małą łyżeczką, zostaw trochę miejsca na wierzch. Podgrzej trochę czekoladę, wyłóż na czekoladki, aby zrobić wierzch, wyrównaj i włóż ponownie do lodówki. Powtórz czynność aż do skończenia czekolady:-). Przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: