Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2401.20160

215

Czarny makaron z krewetkami

Prosty i szybki w przygotowaniu makaron dla miłośników owoców morza:-). Do zjedzenia z pewnością zachęca również ciekawe zestawienie kolorystyczne. Polecam tylko te makarony, które są produkowane w Polsce. W pozostałych jest ryzyko, że zamiast atramentu z kałamarnicy, są dodawane różne inne i niekoniecznie wskazane do jedzenie dodatki.

  • 150 makaronu typu wstążki z atramentem z kałamarnicy
  • 150 g krewetek
  • 100 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka startego parmezanu (opcjonalnie, jak lubisz)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posól. Dodaj krewetki i duś na małym ogniu ok. 7-8 minut. Na koniec dodaj śmietankę, przypraw do smaku. Dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Podawaj z gorącym makaronem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: