Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2811.20170

320

Curry z krewetkami

Rozgrzewające, intensywne w smaku curry przyrządziłam tym razem z kalafiorem i krewetkami. Podałam je z mieszanką kaszy i ryżu.

 

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 mały kalafior
  • ½ czerwonej papryki
  • starty ząbek czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • mała cebula
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • cukier do smaku
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • świeża pietruszka lub kolendra
  • przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, 1 łyżeczka kurkumy, cynamon

Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj czosnek i przyprawy: niech uwolnią trochę aromatu i smaku:-).  Podsmaż całość przez chwilę. Kalafior podziel na małe różyczki, włóż do rondelka, dodaj olej i trzymaj na małym ogniu ok. 5 minut. Dodaj krewetki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę z czosnkiem. Mieszaj często. Po 5 minutach wlej mleko kokosowe, a po kolejnych kilku minutach passatę. Trzymaj curry na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Na koniec przypraw do smaku oraz dodaj posiekaną zieleninę.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: