Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1107.20180

410

Crumble z porzeczkami i malinami

Letni, pyszny i szybki deser. W ten sposób możecie zapiec sporo sezonowych owoców, jak np. wiśnie, czereśnie, brzoskwinie czy nektarynki. Ja jednak uwielbiam porzeczki i maliny, a na dodatek jest to bardzo ciekawe zestawienie kolorystyczne;-). Już teraz rozumiem, dlaczego Anglicy szaleją za tym deserem:-).

 

  • 200 g wymieszanych porzeczek: czarnych, czerwonych, białych*
  • 120 g malin
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru brązowego

 

Kruszonka:

  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru

+ forma o średnicy 23 cm

Wymieszaj masło z mąką i cukrem. Wyrób składniki na kruszonkę. Wymyte owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz brązowym cukrem. Rozłóż owoce równomiernie na dnie naczynia do zapiekania. Na górę wysyp równomiernie kruszonkę.

Piecz deser w 180 st. C przez 45 minut, do zezłocenia się kruszonki.

*Może być tylko jeden rodzaj porzeczki, np. czerwonej lub czarnej.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: