Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2405.20170

420

Crème brûlée

Uwielbiam kremowe desery;-) O różnych smakach i różnej konsystencji stanowią pyszną alternatywę dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Na ziarenkach pieprzu zamieszczałam już takie przepisy, jak np. deser z czekoladą i rumem, czy mus czekoladowy. Dzisiaj waniliowy, znany deser, który po francusku oznacza "przypalona śmietanka". Idealne określenie tego przysmaku;-).

  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1/3  szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 4 łyżki cukru na wierzch deseru

Śmietanę zagrzej w garnku z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy zauważysz, że śmietanka się już gotuje, to wyłącz gaz i odstaw ją do przestygnięcia.

Żółtka ubijaj mikserem przez minutę, po czym dodawaj powoli śmietanę i dalej ubijaj. Krem ma być puszysty i lśniący. Rozlej przez sitko krem do kokilek. Połóż je na blaszce do pieczenia i wlej wodę do połowy wysokości kokilek. Piecz je w temperaturze 120 stopni C przez 45 minut. Wyciągnij i pozostaw do przestudzenia. Włóż krem do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu deseru posyp go równą warstwą cukru i skarmelizuj specjalnym palnikiem, albo włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i z funkcją "grill" na kilka minut. Sprawdzaj, czy cukier się równomiernie karmelizuje. Deser należy ponownie schłodzić i można się nim delektować:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: