Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3108.20140

1220

Ciasto ze śliwkami na maślance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na śliwki rozpoczął się już jakiś czas temu. Zawsze czekam na tę chwilę z utęsknieniem:-). Te mięsiste owoce nadają się zarówno do wytrawnych potraw, jak i do deserów. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na delikatne, puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Przepyszne jeszcze ciepłe z mlekiem;-).

 

Ciasto:

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 400 g przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki

Kruszonka:

  • 1/2  zimnej margaryny lub masła
  • 3/4 - 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego lub 2-3 opakowania kupnego cukru waniliowego

 

Ciasto: wypestkowane śliwki pokrój na ćwiartki. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mokre składniki, czyli olej z maślanką, a w drugiej suche, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj.

Kruszonka: połącz wszystkie składniki na kruszonkę, dodając dodatkowo mąkę lub cukier w razie konieczności. Kruszonka ma być sypka i jak najbardziej rozdrobniona.

Przygotowane ciasto wylej na wyłożoną papierem blaszkę, ułóż na nim śliwki miąższem do góry. Posyp całość kruszonką.  Piecz w temp. 200°C przez ok. 20 minut, a później zmniejsz do 180°C i piecz kolejne 30-40 minut.

 

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: