Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0402.20180

830

Ciasto z jabłkami

Na moim blogu zamieszczałam już przepis na szarlotkę. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta z jabłkami. Ciasto w całości kruche, z prażonymi jabłkami oczywiście:-).

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej                                                               
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła

Jabłka:

  • 1,30 kg jabłek
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cynamonu

+blaszka: w moim przypadku 31*22 cm, (ciasto nie jest wysokie, więc raczej wybierzcie mniejszą blaszkę)

Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj jajko i żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki, po czym włóż ciasto do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój na cienkie kawałki, nie plastry, żeby jabłka nie rozwaliły się całkowicie podczas smażenia. Wrzuć jabłka do garnka i mieszaj je często. Trzymaj na małym ogniu. Jabłka będą gotowe po 15-20 minutach.

Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na pół. Jedną częścią wylep dół blaszki, wyłóż na nie jabłka i pokrusz pozostałą część jako kruszonkę. Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 50 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Przed podaniem posyp odrobiną cynamonu. Ciasto najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: