Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0301.20140

1290

Ciasto „palce lizać”

Przepis na ciasto podała mi moja Mama. Wierzcie mi, że nazwa jest trafiona. Ciasto jest puszyste, bardzo delikatne, dla miłośników sporej ilości masy wszelakiej. Dość słodkie i efektowne. Czy musi być jakaś specjalna okazja, aby przygotować takie ciasto? Nieee, z pewnością nie:-). Polecam.

 

  • 11 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ litra mleka
  • 200 g masła
  • 2 i ¼  szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka margaryny

+papier do pieczenia

 

Biszkopt: do przygotowania biszkoptu potrzebujesz 6 jajek. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier oraz po jednym żółtku, cały czas mieszając, na wolnych obrotach (ja to robię na jednym mieszadełku). Później powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wmieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez ok. 40 min. Wystudź.

Masa: przygotuj pozostałe 5 jajek, oddziel również białka od żółtek. Zagotuj pół litra mleka, wlej do niego żółtka i dobrze rozbełtaj, później wsyp 3 łyżki mąki i gotuj całość do uzyskania konsystencji budyniu. Wystudź. Kostkę masła utrzyj z cukrem pudrem, po czym dodaj do masy wystudzony budyń i całość zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowaną wyłóż na biszkopt i rozprowadź równomiernie.

Biała warstwa: 5 białek ubij na sztywną pianę, po czym powoli dodawaj pół szklanki cukru pudru. Rozpuść żelatynę w  ½  szklance gorącej wody i wystudzoną dodaj do ubitych białek, po czym rozprowadź na masie.

Polewa czekoladowa: ostatnią warstwą jest polewa czekoladowa. Przygotuj garnek, do którego wlej 6 łyżek wody oraz wsyp 6 łyżek cukru pudru i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj łyżkę margaryny oraz kakao, po czym gotuj, aż polewa zgęstnieje. Rozprowadź ją na białej warstwie i wstaw ciasto do lodówki na min. dwie godziny.

Później można już tylko zajadać i oblizywać palce;-). Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: