Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1703.20170

825

Ciasto miodowe z żurawiną

Intensywnie miodowe ciasto z żurawiną i chrupiącymi orzechami-idealne do kawy lub herbaty.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 50 g miodu lipowego, faceliowego
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 150 g orzechów włoskich posiekanych na większe kawałki
  • 70 g suszonych żurawin
  • cukier puder do posypania

Konfitura:

  • 150 g suszonych
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu

+ okrągła forma do pieczenia o średnicy 23 cm

Ciasto: namocz żurawinę, którą dodasz do ciasta. Utrzyj masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj miód oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Wszystko dobrze wymieszaj.  Dodaj posiekane orzechy i odsączoną żurawinę. Po wymieszaniu wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po upieczeniu ciasto ma ciemny kolor.

Konfitura: wszystkie składniki ugotuj w garnku na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

Gorącą konfiturę wyłóż na wierzch ciasta i posyp odrobiną cukru pudru.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: