Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0201.20160

825

Ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe. Pierwsza myśl była taka, że przełożę ciasto kremem (jak w oryginalnym przepisie), ale samo w sobie było tak smaczne, że postanowiłam tego nie robić;-).

 

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj łyżką. Dodaj marchewkę. Posiekaj grubo orzechy i dodaj do masy.

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Ja miałam formę 28x24. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz w temp. 175°C, przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:-)

*Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Nieco go zmodyfikowałam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: