Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0407.20150

210

Chłodnik truskawkowy

Na letnie upały polecam Wszystkim chłodnik z pieczonych truskawek. Do owoców dodałam odrobinę brązowego cukru oraz zielony ogórek, który sprawił, że chłodnik jest jeszcze bardziej orzeźwiający i ma ciekawy smak:-).

  • 70 dag truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 zielonego, dużego ogórka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • liście świeżej mięty lub melisy

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w kawałki, wrzuć na dużą patelnię i zacznij smażyć. Dodaj cukier i smaż je przez 5 minut, często mieszając. Przerzuć owoce do naczynia, dodaj ogórek pokrojony w plastry oraz melisę lub miętę. Dodaj sok z cytryny i 1/2 szklanki przegotowanej wody. Zmiksuj całość, przelej do miseczek i wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Chłodnik można również podawać z kilkoma kostkami lodu.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: