Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2205.20140

425

Chłodnik litewski

Uwielbiam chłodniki, zwłaszcza na tak gorące dni, jakie teraz mamy w Polsce. Zupę przygotowałam na bazie botwinki. Zawsze też dodaję do niego zielonego ogórka, co dodatkowo dodaje świeżości zupie.

 

  • 30 dag botwinki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g kefiru
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • ½ mniejszego zielonego ogórka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Do garnka wlej 3 szklanki wody. Botwinkę i marchewkę pokrój na drobną kostkę lub w paski, jak lubisz:-). Ugotuj wszystko z dodatkiem przypraw, przestudź. Wymieszaj kefir i jogurt, wlej do garnka. Dodaj koperek i szczypiorek oraz pokrojone w kawałki jajka. Dodaj również ogórka pokrojonego w słupki i sok z cytryny. Przypraw do smaku. Wsadź do lodówki, najlepiej na dwie godziny. Nazajutrz chłodnik jest jeszcze lepszy:-).

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: