Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0311.20150

410

Chleb orkiszowy z miodem i czarnuszką

Wypiek na bazie mąki orkiszowej w smaku przypomina nieco chleb razowy. Do chleba dodałam odrobinę miodu, a całość posypałam wyrazistą w smaku czarnuszką.

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • czarnuszka do posypania
  • odrobina mleka do posmarowania chleba

Wymieszaj w misce mąkę i sól, dodaj drożdże. Zrób wgłębienie, po czym dodaj oliwę, miód i wodę. Wszystko porządnie wyrób, ok. 5 minut. Ciasto powinno szybko odchodzić od brzegów i będzie klejące, ale nie dosypuj mąki.

Ciasto przenieś do formy (najlepiej keksówki) wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Pozostaw do wyrośnięcia przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu posmaruj bochenek mlekiem i posyp czarnuszką.

Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C, aż chleb będzie nieco brązowy. Chleb będzie dość płaski, nie wyrośnięty.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi z książki "The big book of bread" autorstwa Anne Sheasby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: