Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1002.20140

640

Całuski na Tłusty Czwartek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie pączki, nie faworki, tylko CAŁUSKI;-). Polecam Wam na Tłusty Czwartek. To smażone na głębokim oleju oponki. Delikatne, intensywnie serowe, rozpływają się w ustach. Pod tą nazwą figurują w naszych rodzinnych przepisach od lat:-). Urocze? Na pewno. Znane również jako oponki serowe. Przepyszne ze szklanką mleka:-).

  • 40 dag półtłustego zmielonego twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Ze składników wyrób gładkie ciasto na stolnicy, rozwałkuj je na grubość 1-1,5 cm. Wytnij mniejsze placki szklanką, a później ze środka kieliszkiem do wódki, tak, aby powstała oponka i mały środek.

Smaż na głębokim oleju aż będą miały złocisty kolor, wyjmij na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i gotowe:-).

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: