Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0407.20160

640

Cake pops waniliowe, czyli ciasto na patyku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cake pops, czyli nic innego jak ciasto na patyku:-). Te nietypowe lizaki można przygotować z bardzo różnymi dodatkami, jak np. orzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce, etc. Według pomysłu i upodobania:-). Nie ukrywam, że na wykonanie cake pops trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt jest naprawdę ciekawy, a przede wszystkim smaczny:-).

Przepis na ok. 28-30 lizaków.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g pszennej mąki (przesianej)
  • 2 łyżki syropu waniliowego (polecam firmy Cymes)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 160 g serka waniliowego, np. Danio lub serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu waniliowego (polecam firmy Cymes)

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru

+ dodatkowo patyczki do lizaków lub mniejsze patyczki do szaszłyków

+folia spożywcza

+ulubiona posypka

 

Najpierw upiecz ciasto. Wlej do miski jajka, dodaj cukier oraz syrop waniliowy. Miksuj przez kilka minut, aż masa nieco zgęstnieje i zrobi się puszysta. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Przestudź. Gdy ciasto już wystygnie, to pokrusz je na maleńkie kawałeczki. Im drobniej, tym lepiej.

 

Wymieszaj składniki na krem, dodaj całość do pokruszonego ciasta i bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej palcami. Ciasto ma mieć konsystencję surowego ciasta. Owiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 15 minut.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj cukier oraz mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekolada nie może być ani za rzadka, ani za gęsta. Musi dobrze oblepić ciasto na patyku.

Wyciągnij ciasto z zamrażalki. Odrywaj kawałki i formuj małe, gładkie kuleczki. Patyczek najpierw maczaj w czekoladzie, potem zanurzaj w kulce, wkładając go prawie do końca. Gotowe lizaki maczaj w czekoladzie z każdej strony. Nadmiar czekolady strząśnij delikatnie uderzając jedną ręką o drugą. I tak do końca. Posyp lizaki posypką i połóż na talerzu, na blacie lub w naczyniu, aby stały pionowo.

Lizaki najlepiej smakują, jak są schłodzone i ogólnie trzymaj je w lodówce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Wpis zawiera lokowanie produktu.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: