Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1702.20150

425

Burgery z frytkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na blogu dziś totalna rozpusta kaloryczna: najprawdziwsze burger z pyszną wołowiną. Mało tego, burger z frytkami! Tak, tak, wiem, możecie powiedzieć, że wiosna się zbliża, że trzeba zrzucić pozostałości po zimie i takie tam;-) Eeeee tam, później, bo to po prostu dobre było:-).

 

  • 60 dag  zmielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 4 bułki hamburgerowe z sezamem
  • garść rukoli
  • duży pomidor
  • cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

+ 4 porcje frytek

Przygotowania najlepiej zacząć od sosu. Składniki sosu dokłanie wymieszaj, przypraw do smaku, odłóż.

Przełóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko oraz trochę oliwy i wymieszaj całość. Usmaż na oleju, po 2-3 minuty z każdej strony-zależy, jakie lubisz wysmażone:-). Bułki rozkrój, włóż do piekarnika na 220°C, aż będą chrupkie, czyli na 5-8 minut. Cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki, to samo zrób z pomidorem. Wymyj rukolę, odsącz.

Podawaj w kolejności: ciepłą bułkę posmaruj obficie sosem, na to połóż ciepłą wołowinę, plasterki cebuli, pomidora oraza rukolę. Całość polej znowu sosem i szybko zajadaj:-).

Smacznego!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: