Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2610.20170

330

Bułki z pieczarkami

 

Bułki z pieczarkami przywołują moje wspomnienia z czasów dzieciństwa, kiedy to mama jeździła z nami do dziadków. W podróży bardzo dużo spałam i nie lubiłam, kiedy mama mnie budziła. Ponoć byłam wtedy marudna;-). Pamiętam jednak, że na stacji w Słupcy były pyszne, dobrze wypieczone bułki z pieczarkami-jeden z nielicznych smakołyków do kupienia w tamtych czasach. Mama kupowała nam, mi i siostrze, po takiej bułce i od razu ponoć marudzenie przechodziło;-). Bułki były naprawdę pyszne. Do dzisiaj, jak czuję zapach duszonych pieczarek z cebulą, to się uśmiecham na tamto wspomnienie;-).

Przepis na 5-6 bułek.

Rozczyn:

  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży*
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Bułki:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 70 ml letniego mleka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 350 g pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • suszona pietruszka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

+ roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułek

*Polecam użyć w tym przypadku świeżych drożdży, a nie suszonych.

Najpierw zrób rozczyn: do miski wsyp mąkę i cukier. Drożdże rozpuść w mleku, po czym wlej do mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi się spienić i nieco urosnąć.

Po upływie tego czasu dodaj rozczyn do mąki, a także pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na końcu dodaj olej. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to ok. półtorej godziny.

Obierz pieczarki i pokrój jej w cienkie plasterki. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją na oleju, po czym dodaj pieczarki i przypraw je do smaku. Dodaj pietruszkę, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę. Podziel je na 6 równych części i rozwałkuj lekko na kształt owalu. Nakładaj dość dużo farszu, po czym zlepiaj je wzdłuż i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem ku dołowi. Pamiętaj o odstępach, aby bułki się nie zlepiły:-). Pozostaw bułki do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz bułki w temp. 190 st. C przez 30 minut.

Podawaj gorące, bo takie są najlepsze:-)

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: