Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1212.20130

875

Bożonarodzeniowy piernik

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez piernika i sernika. To moje ulubione ciasta. Ten piernik przełożyłam dodatkowo marmoladą z dzikiej róży.

 

  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki oleju
  • ½ kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g marmolady do przełożenia

 

Na początek oddziel  żółtka od białek. W małym garnku roztop margarynę, przestudź.

W dużej misce zmiksuj żółtka z cukrem oraz miodem na gładką masę. Do tego dodaj margarynę.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, powoli mieszając masę. Później dolej mleko i również wymieszaj, aż masa wchłonie mleko.

W innym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do ciasta, mieszając powoli, aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.

Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja miałam foremkę
o wymiarach 22x30, ale myślę, że keksówka też się nada.

Przed przełożeniem wystudź dobrze ciasto. Najpierw wymieszaj marmoladę w misce, będzie się ją łatwiej rozsmarowywać.

Polewa: roztop czekoladę w garnku z grubym dnem na małym ogniu, dolej mleko, dwie łyżki wody oraz wsyp łyżkę cukru pudru. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie dość płynna polewa. Rozsmaruj na pierniku i ciasto gotowe:-). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry