Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1712.20150

560

Bożonarodzeniowe pierniki

Piernikowe szaleństwo już za nami:-). W tym roku dość skromnie: zrobiłam ok. 50 ciasteczek. Wystarczy jednak na drobne upominki, a także na choinkę i do zjedzenia:-). Przyznam, że za samymi piernikami osobiście nie przepadam, ale uwielbiam je robić. I ten cudowny, korzenny zapach! Ale najważniejsze jest lukrowanie-duża frajda i przyjemność;-).

 

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, tylko dla koloru)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu

Rozpuść w garnku miód z masłem. Odstaw do przestudzenia. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, przyprawy, cukier puder oraz kakao, jeżeli dodajesz. Wlej do tego płyny i zmiksuj, albo wymieszaj. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, to wsadź je na kilka minut do lodówki lub nawet na ok. 10 minut do zamrażalki-jeżeli Ci się bardzo spieszy;-). 

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na 2-3 mm placek i wyciskaj dowolne kształty. Piecz pierniki w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut na papierze do pieczenia. 

Pierniki trzeba później przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli włożysz do środka kawałek jabłka, to zmiękną już po dwóch dniach:-). Pamiętaj jednak, aby wymieniac jabłko co 2-3 dni.

Smacznego!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: