Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1708.20160

640

Biszkopty z galaretką i czekoladą

Pamiętam, jak te ciastka mama kupowała nam w dzieciństwie na kilogramy:-). Znakomite połączenie biszkoptów, owocowej galaretki i czekolady przywołuje wiele wspomnień:-). Postanowiłam je w końcu zrobić. Wymagają trochę czasu i pracy, ale warto ją wykonać. A Wy? Lubicie te ciasteczka?:-)

  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g drobnego cukru do wypieków+1 łyżeczka
  • 1 wiśniowa garaletka (lub truskawkowa, pomarańczowa)
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżki oleju

+ forma do garaletki oraz foremka do ciastek

+ folia spożywcza

 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier, cały czas ubijaj. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj. Na koniec wsypuj powoli mąkę, po łyżce i delikatnie wymieszaj. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto łyżką na blachę lub poprzez rękaw cukierniczy. Twórz okrągłe ciasteczka, z odstępami. Piecz ciastka w temp. 180°C przez 10-12 minut, do zezłocenia. Odstaw do wystudzenia.

Rozpuść galaretkę w mniejszej ilości wody, niż nakazuje to instrukcja na opakowaniu, czyli w półtorej szklance wrzątku. Przygotuj pojemnik, wyłóż go folią i na to wylej garaletkę. Musi mieć wysokość ok. 3 mm. Włóż garaletkę do lodówki, aby stężała. Po tym czasie wyciągnij ją z pojemnika. Za pomocą okrągłej foremki wykrawaj kółka i układaj na ciastkach od wewnętrznej strony. Najlepiej układać garaletkę zewnętrzną stroną, ponieważ od dołu może być nieco pofałdowana od folii. Średnica garaletki musi być mniejsza niż ciastek. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na min. 15 minut, maks. 30.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej oraz cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wyciągnij ciastka z lodówki, po czym nakładaj na nie czekoladę silikonową szpatułką lub łyżką pilnując, aby nadmiar czekolady nieco strząsnąć. Nic się nie stanie, jak czekolada przeleje się Wam trochę na drugą stronę ciastek:-). Druga metoda nakładania czekolady to po prostu maczanie w niej ciastek. Garaletka może jednak spaść z ciastka, więc polecam tę pierwszą:-).

Poczekaj, aż czekolada zastygnie, po czym włóż ciastka na dwie godziny do lodówki. Jeżeli nie zjecie ciastek od razu, to zdecydwanie trzymajcie je w lodówce.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło przepisu: mojewypieki.com.pl.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: