Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0612.20130

640

Biała zupa z kurczakiem i imbirem

Uwielbiam wymyślać nowe zupy. Dzisiaj przygotowałam taką, która swoją nazwę wzięła od białych warzyw. Bardzo intensywna w smaku, rozgrzewająca, bo z imbirem. Świetnie smakuje również bez kurczaka, więc bez problemu mogą ją przygotować osoby, które mięsa nie jadają.

 

  • 4 ziemniaki
  • 3 średnie lub 4 mniejsze pietruszki
  • 2 małe selery
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 2 średnie cebule
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1-2 cm imbiru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:  z wszystkich obranych warzyw odłóż 2 ziemniaki i jeden seler. Przygotuj garnek i pokrój wszystkie warzywa na kawałki. Nie przejmuj się za bardzo wielkością, ta część zupy i tak będzie zmiksowana.  Zalej całość 8 szklankami wody i gotuj na mniejszym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj wszystko blenderem.

Odłożone warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, a kurczaka pokrój w drobne kawałki. Postaw garnek na małym ogniu i wrzuć całość do zmiksowanej części zupy, nich się gotuje, aż kurczak będzie miękki. Mieszaj zupę dość często. Na koniec rozpuść w mleku śmietanę i wlej do zupy. Przypraw całość, a na koniec zetrzyj imbir na najmniejszych oczkach tarki i dorzuć do zupy. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut i zupa będzie gotowa:-).  

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: