Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0408.20150

825

Biała Pavlova z sezonowymi owocami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Słynny deser na bazie bezy został wymyślony na cześć rosyjskiej tancerki baletowej. Powstał on podobno w latach 20. ubiegłego stulecia. Beza Pavlova jest chrupiąca z zewnątrz, w środku delikatna i piankowa. U nas w rozinie deser plasuje się bardzo wysoko w rankingu pysznych deserów:-). Uwielbiam to połączenie bezy z delikatnym kremem i świeżymi owocami… Pavlovę można dekorować na wiele różnych sposobów, dobierając różnego smaku kremy oraz owoce. Przyznacie, że jest to w dodatku bardzo efektowny deser, którym zachwycą się odwiedzający nas goście:-).

 

Beza:

  • 6 białek                                                                                         
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 280 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej                                                                                              

Krem

  • łyżka syropu waniliowego lub 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone (dwa opakowania)

Dodatkowo:

  • 200 malin (lub inne, świeże owoce, np. jagody, jeżyny, porzeczka)
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • papier do pieczenia

Beza: białka umieść w misce, dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać na większych obrotach. W połowie ubijania dodawaj stopniowo, po łyżce, cukier i miksuj dalej. Na samym końcu dodaj sok z cytryny i mąkę. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Piana będzie gęstnieć w miarę ubijania.

Z papieru do pieczenia wytnij koło, ok. 23-24 cm i połóż je na blaszcze. Bezę możesz również piec na okrągłym spodzie blaszki. Nie ma obawy, że beza zbyt wyrośnie i się wyleje. Podczas pieczenia urośnie tylko odrobinę. Gdy masz już koło, to wyłóż na nią równo pianę, a boki wyrównaj szpatułką lub łyżką ku górze. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku najpierw przez 7 minut w temp. 180°C, po czym zmniejsz temp. do 150°C i piecz 75 minut. Bężę studź przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie już zimna, wyłóż na nią krem, a na to owoce.

Krem: do serka mascarpone dodaj śmietanę kremówkę oraz wanilię i cukier. Ubijaj do momentu, aż śmietana zgęstnieje i powstanie gęsty krem.

Lubię, jak owoce są zanurzone w kremie, dlatego część wymieszałam z połową kremu, a część wyłożyłam na krem:-).

Deser najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Ja połowę włożyłam do lodówki i zjedliśmy ją nazajutrz, po prawie dobie. Opadła tylko odrobinę.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: