Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2412.20140

540

Barszcz czerwony z uszkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Wigilijny wieczór nie może zabraknąć na świątecznym stole czerwonego barszczu z uszkami. A u Was jakie zupy goszczą w ten wigilijny wieczór?:-)

 

Barszcz:

  • 1 pietruszka
  • 70 dag czerwonych buraków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 jabłka
  • łyżka rodzynek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Uszka:

  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • ciepła, przegotowana woda
  • 20 dag farszu z kapustą i grzybami

Warzywa na zupę pokrój na drobne kawałki. Najpierw do garnka wrzuć buraczki i marchewkę, zalej wodą, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy i pogotuj ok. 10 minut, po czym dodaj pozostałe warzywa oraz jabłko i rodzynki i gotuj do miękkości. Przecedź zupę, ale pozostaw trochę buraczków i marchewki. Na koniec przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zeby barszcz nie był za słodki.

Mąkę wysyp na stolnicę, dolewając ciepłą wodę zagnieć spreżyste ciasto, po czym rozwałkuj na cienki placek i kieliszkiem do wódki wyciskaj małe krążki. Nakładaj farsz i zlepiaj tak, jak pierogi, po czym połącz oba końce. W ten sposób uzyskasz kształtne i ładne uszka:-)

Gotuj je w posolonej wodzie, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Podawaj z gorącym barszczem.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: