Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1112.20180

625

Babka piernikowa z suszonymi śliwkami

Obłędne, świąteczne ciasto!:-) Pachnie pięknie przyprawą piernikową, a suszona śliwka nadaje babce znakomity smak:-).

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ szklanki miodu
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka
  • 125 g masła 
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 i ½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • łyżka kakao
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • łyżka cukru

 

Śliwki namocz w przegotowanej wodzie z dodatkiem alkoholu, (w wersji dla dzieci: w samej wodzie), na około godzinę. Później pokrój śliwki na mniejsze kawałki.

Przesiej do miski mąkę, przyprawę piernikową i sodę. Wymieszaj wszystkie składniki. W garnku rozpuść masło, miód, kawę i cukier. Przestudź. 

Dodaj mokre składniki do suchych, a na koniec dodaj po jednym jajku i mieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone śliwki, wymieszaj. Piecz ciasto w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej. Temperatura: 170 st. C przez 35-40 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

W garnku rozpuść masło z cukrem. Dodaj kakao, zmniejsz ogień i dodaj kremówkę. Trzymaj polewę na małym ogniu, aż zgęstnieje na tyle, aby można było nią posmarować wystudzone ciasto.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: