Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20160

1230

Babka piaskowa

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM ŻYCZĘ SPOKOJNYCH I SŁONECZNYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY. BĄDŹCIE DLA SIEBIE ŻYCZLIWI:-)

 

Tradycyjna babka piaskowa to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole:-). Tym razem dodałam do ciasta odrobinę kakao, a całość polałam czekoladą.

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 1 margaryna, np. Kasia
  • 1 łyżka kakao

 

Roztop margarynę, przestudź. Połącz w misce jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop waniliowy. Wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj przestudzoną, roztopioną margarynę. Odłóż 3-4 łyżki ciasta do drugiej miski, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej ciasto na wysmarowaną masłem lub margaryną formę, a na koniec dodaj odłożoną masę połączoną z kakao. Możesz również lekko wymieszać łyżką ciemną część z pozostałą, jeżeli chcesz uzyskać ciemniejszy odcień również w środku. Ja dodatkowo polałam ciasto odrobiną czekolady, ale to już po przestudzeniu.

Piecz babkę przez ok. 45-50 minut w 180°C.

 

Smacznego i wesołego Alleluja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: