Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3003.20180

1020

Babka kokosowo-czekoladowa

Czekoladowo-kokosowa babka na pewno idealnie wpasuje się w Wasze wielkanocne wypieki. Mocno czekoladowa, mniej słodka część świetnie współgra z jasną i słodszą-kokosową.

 

  • 70 g gorzkiej czekolady 90%
  • 1 szkl. cukru+2 łyżki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Miękkie masło ubij z cukrem i syropem waniliowym na w miarę gładką masę. Masa nie musi być idealnie gładka, cukier i tak się rozpuści. Dodawaj po jednym jajku i miksuj dalej, ale na mniejszych obrotach. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj partiami do masy, wymieszaj.

1/3 ciasta odłóż do osobnej miski, dodaj wiórki kokosowe, dodatkowy cukier oraz mleko, wymieszaj.

Do pozostałej części ciasta dodaj rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.

Do wysmarowanej keksówki przełóż czekoladową część ciasta. Łyżką zrób rowek na całej długości ciasta i rozprowadź kokosową część.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: