Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2811.20150

420

Arachidki

Ciasteczka są pyszne, choć nie wyglądają zbyt atrakcyjnie;-). Bardzo prosty przepis składa się z białek, orzechów arachidowych oraz cukru. Efekt jest jednak naprawdę zaskakujący, ponieważ chrupiące beziki smakują wybornie....Spróbujcie koniecznie:-).

 

  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 dag orzechów arachidowych
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

 

Ubij białka z cukrem, solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Orzechy można posiekać, albo zmielić w przystosowanym do tego malakserze. Nie róbcie tego jednak na największych obrotach i zbyt długo, bo małe kawałki w bezikach są naprawdę dobrym pomysłem:-).

Do ubitej piany dodaj zmielone orzechy i dokładnie, ale też delikatnie wymieszaj całość. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i nakładaj masę małą łyżeczką na blaszkę. Kleksy powinny być dość małe. Można je układać blisko siebie, ale nie mogą się stykać.

Piecz arachidki w temp. 220°C przez ok. 35-40 minut, aby po dotknięciu były suche i twarde. Wystudź po upieczeniu.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: